Outpost Antivirus Pro

logo Outpost AntivirusGeen gegevens van onafhankelijke laboratoria
Alle antivirus producten worden door ons praktijkgericht getest, maar we hechten ook veel waarde aan de tests van onafhankelijke laboratoria.

Blokkering van kwaadaardige URL’s is droevig
Sinds een paar maanden gebruiken we bij alle tests van antivirus producten nieuwe kwaadaardige URL’s geleverd door MRG-Effitas. Ze zijn doorgans niet ouder dan vier uur. Normaal testen we elke antivirus met een eigen (maar net zo jong) URL’s set, maar nu konden we de tests op Outpost, Panda Antivirus Pro en VIPRE Antivirus simultaan uitvoeren.

Vanwege de belofte op de Agnitum website van een “belangrijke upgrade van de URL’s blacklist” en “een nieuw URL’s verwerkingsalgorithme”, hadden we goede resultaten van Outpost verwacht. Het bleek niet zo te zijn. Outpost blokkerde de toegang naar geen enkele URL en verwijderde maar 8 procent van de schadelijke bestanden tijdens het downloadproces. Dit is nog slechter dan de vorige lage score van 17 procent, behaald door Panda.

Slappe blokkering van locale malware
Onze malware blokkeertest wordt natuurlijk doorgezet met locale malware monsters. Na de opening van de monsters map, verwijderde Outpost snel 72 procent daarvan. We gingen door en lanceerden de rest. Sommigen werden door Outpost als malware herkend, voor anderen gaf het programma gedragsgerelateerde waarschuwingen. Vanwege onze ervaring met legitieme programma’s, kozen we toen om laag risicogedrag toe te staan en hoog risicogedrag (rood aangegeven) te blokkeren.

Outpost herkende 91 procent van de malware monsters, sommigen op zicht en sommigen tijdens de installatie. Toch lukte het een aantal van de monsters om uitvoerbare bestanden in het testsysteem te plaatsen en een daarvan kon zelfs starten en uitvoeren, ondanks de blokkeerpoging van Outpost. Zijn totaal score van 8,5 punten reflecteert deze problemen.

In deze test scoorden de meeste huidige antivirus producten beter dan Outpost. VIPRE heeft de beste score, met 10 uit 10 mogelijke punten. AVG Antivirus Free 2017, Avira Free Antivirusen Ashampoo Anti-Virus detecteerden 97 procent van de malware en haalden 9,4 punten.

Behandeling van diepgewortelde malware
Zoals eerder vermeld, een aantal verbeteringen in deze versie van Outpost zouden te maken hebben met malware die al in een systeem anwezig is voordat het product wordt geïnstalleerd. Dat klinkt logisch want er zijn zeker gebruikers die het product kopen vanwege bestaande malware problemen.

De installer van Outpost bevat nu een pre-installatie scan die het doel heeft om alle actieve malware te verwijderen die met de installatie zou kunnen interfereren. Waar nodig, kan het in Safe Mode installeren en een volledige scan uitvoeren. Het Live Disk bootable rescue systeem van Agnitum kan een pc schoonmaken indien ransomware (losgeld malware) het systeem overgenomen heeft of Windows niet wil booten. De bootable antivirus moet natuurlijk op een schoon systeem worden gemaakt.

Wanneer niets meer werkt, kan de technische ondersteuning een no-install scanner leveren die geen installatie nodig heeft en een set diagnostische tools. Als dit ook niet helpt, bieden een aantal leveranciers een oplossing via remote control (controle of afstand), maar niet Agnitum. Je kan de ondersteuning via email benaderen en via de online forum, maar ze zullen niet verbinden om een probleem op te lossen.

Geen reden om het te kopen
Outpost Antivirus Pro 9.0 kost iets minder dan sommige concurrenten. Bitdefender Antivirus Plus en Webroot Secure AnyWhere kosten in feiten een tientje meer, Norton Antivirustwee tientjes meer.
Toch advisereert Ascentive-software om een van deze iets duurdere producten te kiezen.
Ze beschermen allemaal veel beter dan Outpost.

VOOR
ID blok voorkomt dat privégegevens van de gebruiker illegaal of per abuis worden doorgegeven. Anti-Leak (antilek) en System Guard (systeem bewaking) functies waarschuwen bij een verdacht programmagedrag. Scannen tijdens de installatie is nu inbegrepen. Safe Mode (veilige modus) installatie en uitvoer mogelijk. Inclusief rescue CD (herstel en reparatie cd).

TEGEN
ID Blok kan geen HTTPS verbindingen filtreren. Anti-Leak en System Guard niet standaard aan; indien ingeschakeld, markeren ze zowel goede als slechte programma’s. Laagste score tot nog toe in kwaadaardige URL’s blokkeertest. Malware blokkeertest scoort middelmatig.

CONCLUSIE
De keuze van de redactie valt op antivirus producten die meer kosten dan Outpost Antivirus Pro 9.0, maar een veel betere bescherming bieden. Indien de prijs een probleem vormt, zijn er ook gratis antivirus producten die beter zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *