SuperAntiSpyware Professional

logo SuperAntiSpywareTegenwoordig zijn er veel meer types malware dan virussen en een antivirus product dat alleen tegen virussen beschermt zou werkelijk waardeloos zijn. Toch zou je denken dat het nuttig kan zijn om, in aanvulling op je vaste antivirus, een product te hebben die spyware, adware, malware, trojaanse paarden, dialers, worms, keyloggers, hijackers, parasieten, rootkits, valse beveiligingsoftware en vele andere dreigementen herkent en verwijdert. Helaas, komt SuperAntiSpyware Professional niet eens in de buurt van wat het beloofd.

SuperAntiSpyware biedt drie scanmogelijkheden: scheduled (gepland), on demand (op aanvraag) en realtime.
De gratis uitvoering van SuperAntispyware mist realtime scannen en een aantal andere geavanceerde functies.
Sinds onze vorige recensie, heeft de gebruikersinterface een update gekregen, maar verder lijkt er weinig veranderd.

De test scores van Ascentive-software.com zijn somber
Normaal verwijzen we graag naar antivirus tests van onafhankelijke laboratoria overal ter wereld. Deze laboratoria beschikken over onderzoeksteams en tientallen computers; bij een praktijkgerichte test hebben we alleen iemand van de redactie en een paar computers. En wanneer een product zeer goed presteert in de onafhankelijke tests, hechten we daar meer waarde aan dan onze eigen testresultaten.

Helaas wordt SuperAntiSpyware door geen van de zes grote testlaboratoria getest die we volgen en de enige resultaten die we hebben zijn de onze. In dit geval waren de resultaten, gelukkig, vrij duidelijk.

De meeste antivirus producten die realtime bescherming bieden, zullen een bestand scannen bij elke type benadering. Soms is de vertoning van een bestand in Windows Explorer al voldoende om een scan te starten, soms wacht de antivirus tot je werkelijk op het bestand klikt.
SuperAntiSpyware controleert bestanden pas wanneer ze uitgoevoerd worden.

We lanceerden dus alle malware monsters van onze verzameling. SuperAntiSpyware verhinderde de lancering van een handjevol monsters en vernietigde specifieke componenten van een paar andere tijdens de installatie, maar de meeste monsters installeerden zich en werden actief zonder enige reactie van SuperAntiSpyware. Met een detectie percentage van 31% en 2,4 van de mogelijke 10 punten, scoorde dit product helemaal onderaan de ladder.

De test van onze virtuele machine werd teruggedraaid naar een eerder moment en een volledige scan werd uitgevoerd met SuperAntiSpyware. De scan duurde niet lang, maar alles wat het ontdekte was een handjevol monsters die de software had tegengehouden tijdens de blokeertest.
Als je op dit product zou vertrouwen voor de bescherming van je pc, zou je met alle waarschijnligheid worden overspoeld met trojaanse paarden, ransomware, valse beveiligingssoftware en meer. Geen veelbelovend begin dus.

Er zijn weinig producten getest met onze tegenwoordige verzameling van malware, maar ze hebben allemaal veel beter gedaan. Bitdefender Antivirus Plus detecteerde 86% van de monsters en kreeg 8,4 punt. Kaspersky Antivirus haalde 83% en 7,9 punt zoals ook ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall, die de engine van Kaspersky gebruikt.

De scores zijn iets minder dan de top producten deden met onze vorige verzameling van monsters. Toch presteren beide Kaspersky en Bitdefender zeer goed bij de onafhankelijke laboratoria.

De blokkering van malware downloads
SuperAntiSpyware biedt geen bescherming voor het web en het zal je dus niet weghouden van phishing sites of je de toegang blokkeren tot bekende malware hostende websites. Het scant wel alle downloads, dus gingen we onze kwaadaardige url’s blokkertest uitvoeren.

We begonnen met een lijst van zeer nieuwe, kwaaraardige url’s, geleverd door MRG-Effitas. De url’s die niet direct naar een EXE bestanden wezen, werden uitgefilterd en de rest gelanceerd in de browser. Een product die de toegang voorkomt tot een kwaadaardige url, krijgt alle lof. Eentje die het gedownloade bestand meteen vernietigt, krijgt ook alle lof.

Van de ongeveer 100 kwaadaardige downloads, vernietigde SuperAntiSpyware alleen 12%. Het is waar dat Kaspersky en Bitdefender ook niet goed deden, maar ze hebben verschillende beschermingslagen, iets dat SuperAntiSpyware niet heeft.
De beste score, sinds we deze test uitvoeren, is voor Avast Free Antivirus 2014, met 79%, vooral op url niveau.

Extra tools
Voor wie niet bang is om zelf iets te doen, biedt SuperAntiSpyware de System Investigator, een tool die je systeem scant en over de bestanden rapporteert die het in kritieke gebieden heeft gevonden. Je stapt door deze kritieke gebieden een pagina tegelijk. Elke pagina is een lijst van bestanden die goed, gevaarlijk of onbekend zijn.

Alle gevonden items kunnen met een klik worden verwijderd, ook de goede. Voor items die onbekend zijn kun je duim onhoog of duim omlaag klikken om je eigen oordeel te geven. Het beste is dat je kan kiezen om alleen dat te zien wat sinds de vorige scan is veranderd. Verwerk je lijst eenmalig met aandacht en je zal daarna alleen de veranderingen treffen. Zo heb je een behoorlijke kans om malware te herkennen die SuperAntiSpyware had gemist (en, zoals we hebben gezien, het had veel gemist).

We hebben System Investigator gebruikt en het vond geen slechte dingen, maar aantal programma’s werden gemarkeerd als onbekend. Alle hulpprogramma’s die gebruikt worden voor false positive (fout positief) testing werden als onbekend gemerkt, net als alle malware samples die niet in quarantaine waren gezet.

Bij de andere extra tools vind je een removal (verwijdering) tool voor moeilijk te verwijderen bestanden, een repair (reparatie) tool voor schade in het Windows register die veroorzaakt is door malware en een tool om ongewenste programma’s te verwijderen.

Sla deze over
Support.com, het bedrijf achter SuperAntiSpyware Professional 6.0, adviseert dit product in aanvulling op je standaard antivirus te gebruiken.
Daar zijn we niet mee eens omdat er zijn tenminste vier topproducten waarbij SuperAntiSpyware geen nut heeft en waar je dus geen extra kosten hoef te maken.
Nocht je echt een second opinion willen, probeer een gratis optie zoals de Malwarebytes Anti Malware 2.0, onze advies voor een gratis, alleen schoonmaak, anti malware product.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *